P-piller till katt

  Om receptförskrivning per telefon av p-piller till katt.

  Enligt lagen får veterinärer endast skriva ut receptbelagda läkemedel till djur de sett och undersökt. Undantag från bestämmelserna är bland annat p-piller till katt.

  Att behandla sin honkatt med p-piller medför vissa biverkningsrisker. Det har visat sig att katthonor som får p-piller i ökad utsträckning får livmoderinflammationer och juvertumörer jämfört med kastrerade honkatter. Om en katthona som redan är dräktig börjar behandlas med p-piller finns risk för missbildningar och allvarliga förlossningskomplikationer. Tyvärr har det förekommit att recept skrivits ut till katter som inte borde ha P-piller.  Ja, det har förekommit djurägare som under flera år gett p-piller åt kastrerade hankatter! Djurägaren har i god tro beställt recept och vi har inte kunnat kontrollera att djurägarens bedömning är riktig.

  Vår rekommendation till alla djurägare med honkatter är i första hand att låta kastrera sin honkatt. Kastrering av en honkatt innebär ett mindre bukingrepp där äggstockarna tas bort så kattens löpbeteende samt förmågan att bli dräktig försvinner. Operationen görs under sövning och tar mindre än en timme. Katten är pigg samma kväll och om inga komplikationer tillstöter är såret läkt inom 10 dagar. Vill du ändå behandla din katt med p-piller, t ex om du vill att hon ska få kattungar i framtiden, så finns fortfarande möjligheten kvar. Skillnaden är att du måste komma med din katt till mottagningen. Vi gör en enklare undersökning av katthonan och om allt verkar normalt kan du få recept på upp till en årsförbrukning av kattens p-piller.

  Vi strävar hela tiden efter att vara seriösa och göra det som är bäst för djuret. Vi hoppas att ni har förståelse för detta och att vårt beslut inte ska medföra några olägenheter för er.

  Välkommen att beställa tid för undersökning och p-pillerrecept!