Kastration av katt

  Vad innebär en kastrering?
  Kastrering innebär att könskörtlarna tas bort, dvs. testiklarna på hankatten och äggstockarna på honkatten.

  Hankatt
  Testiklarnas anatomi och läge gör att det är ett relativt enkelt ingrepp att ta bort dem. Det görs ibland med en lugnande spruta och lokalbedövning, men nu mer söver man ofta katten för att minska eventuell smärta. Såret sys inte igen och läker inom ett par veckor.Enstaka katter är monorchida eller kryptorchida, dvs. den ena testikeln, eller båda, finns inte i pungen utan i buken. I dessa fall blir det ett större operativt ingrepp, som blir dyrbarare att utföra.

  Honkatt
  Kastrering på honkatt innebär att äggstockar och eventuellt livmodern opereras bort.Ingreppet utförs under narkos. Av detta kan katten vara trött upp till ett dygn efter ingreppet och foderlusten kan vara nedsatt ett par dagar efteråt.Katten bör hållas inomhus under 5-7 dagar. Sterilisering (jämför med kastrering) innebär att äggledare (och även sädesledare eller bitestikel på handjuret) skärs av men äggstockar och livmoder lämnas kvar. Detta gör katten infertil men den fortsätter att löpa som vanligt. Denna metod är mycket ovanlig, eftersom kattens löpperioder är mycket påfrestande för både katt och ägare.Oftast talar man om sterilisering av honkatter när man egentligen menar kastrering.

  P-piller rekommenderas inte till katt annat än under en kortare tid, eftersom dessa ger en ökad risk för uppkomst av juvertumörer. Tumörerna kommer oftast efter 6-7 års ålder och är vanligtvis elakartade. P-piller ger även en ökad risk for livmoderinflammation.Planerar du att kastrera din honkatt inom en snar framtid kan p-piller användas fram tilldess.

  Nackdelar med kastrering
  En vanlig biverkning efter kastrering är ökad vikt, eftersom ämnesomsättningen minskar. Fetma är allvarligt och ger förkortad livslängd, då hjärta, lever samt övriga organ påfrestas negativt. Därför bör man tänka på att minska mängden mat till katten efter en kastrering.

  Vid kastration:
  Passa på att be om id-märkning i form av tatuering i samband med kastration här. Det ingår utan kostnad!