ID-märkning hund och katt

Vi hjälper dig med ID-märkning av din hund och din katt.

ID-märkning hund

Alla hundar som bor i Sverige måste vara ID-märkta enligt lag. Du måste också registrera ditt ägarskap i det centrala hundregistret på Jordbruksverket. Det gör du genom att fylla i en ägaranmälan. Vid ägarbyte ska en ändringsblankett fyllas i. Valpar ska märkas före 4 månaders ålder. Om du skaffat en valp som inte är ID-märkt ska du göra det inom 4 veckor efter köpet. ID-märkning är dessutom en förutsättning för att skaffa EU-pass till ditt djur. Från och med 1 januari 2023 blir det även lag på att ID-märka och registrera katter.

ID-märkning katt

Från 1 januari 2023 är det lag på att ID-märka och registrera katter. En ID-märkning görs via chip eller tatuering, därefter ska katten registreras. Registreringen görs hos Jordbruksverket som ansvarar för ett centralt kattregister. Kravet gäller för katter som permanent vistas i Sverige och är födda efter 1 januari 2008. Kravet på ID-märkning gäller för både inne- och utekatter. Du kan läsa mer här.

Microchip

Ett mikrochip injiceras vanligen under huden i nacken på djuret. Sedan kontrolleras chipet med en chipavläsare. Avläsare finns hos bland annat veterinärer, polis och tull. Alla resande hundar, katter och illrar måste vara chipmärkta för att få resa utanför Sveriges gränser. Observera att ISO-chip ska användas. Ett djur som har en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver dock inte märkas om. Hundar och katter som chipmärks kan identifieras hela livet, under förutsättning att ID-märkningen är kopplad till ägaren i ett register. Ett chipnummer är lätt att läsa av om man har tillgång till chipläsare. Chipnumret är unikt, till skillnad från det ID-nummer ett djur får vid tatuering/tångmärkning. Nackdelen med chipmärkning är att man inte kan se på djuret att det är märkt och man kan inte läsa av ID-numret om man inte har en avläsare. Djuren kan alltså betraktas som omärkta trots att de är chipmärkta.

Tångmärkning – tatuering

Vid tatuering får djuret en lugnande spruta först, vilket inte behövs vid chipmärkning. Det är lätt att se att en tångmärkt hund eller katt är ID-märkt och den som hittar ett bortsprunget djur med en synlig ID-märkning förstår oftast att det finns en ägare att lokalisera. Tyvärr kan tångmärkning blekna med tiden eller bli överväxt av päls och bli svår att läsa av. Hundar och katter i glesbygd och jakthundar kan ha fördel av en tångmärkning. Det kan vara långt till närmsta chipläsare när man hittat en hund eller katt ute på landet. Katter märks ofta i samband med kastrering när djuret blivit lite större och ändå ska sederas. Vi rekommenderar att man märker katter med både tångmärkning och chip. Då kan katten säkert identifieras, under förutsättning att uppgifterna registrerats.

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas