Skotträdsla

  För många djur och djurägare är påsk, valborg och nyår en fasans tid.

  Vissa hundar blir fruktansvärt skrämda. De ligger under en säng och darrar, eller rymmer, eller kissar ner sig och försöker gräva ner sig genom golvet. Det är plågsamt att som djurägare se hunden och inte kunna hjälpa den.

  Varför är vissa hundar rädda?

  Det finns en viss medfödd rädsla för ovanliga ljud hos många hundar. Denna rädsla kan ha varit till stor nytta för hundsläktet i en avlägsen forntid då ovanliga, skarpa ljud kunde innebära något farligt som det var bäst att fly från.

  Men för dagens hundar, som förväntas dela vår tillvaro med allt vad det innebär av ovanliga ljud, fyrverkerier etc., blir det inte bra. Ljuden upplevs på olika sätt för hundarna. Det finns skottfasta jakthundar och polishundar som reagerar på ljudet från fyrverkerier. Ibland är det inte ljudstyrkan som är det viktiga. Hur upplever du själv ljudet av en nagel som dras mot en griffeltavla? Hos många hundar är denna rädsla mer eller mindre medfödd, men den kan också vara förvärvad. Hunden kan t.ex. ha upplevt något obehagligt då den hörde smällandet eller den kan ha blivit bränd av en raket.

  Vad kan jag göra för att hjälpa min skotträdda hund?

  En välrastad, trött, glad, mätt hund är mindre rädd.

  Ta en lång promenad på förmiddan så att hunden är lite trött på kvällen. Rasta den innan det börja smälla.

  Har du möjlighet att fira nyår någonstans ute på landet, där det inte finns några fyrverkerier, så tag den chansen.

  Har du grannar som gillar fyrverkerier? Tala med grannen om hundens problem. Många vet inte hur stora problem deras fyrverkerier orsakar och de avstår gärna då de får det klart för sig.

  Ha radion eller TVn på med normal ljudnivå under fyrverkerierna. Onormalt hög ljudnivå kan öka stressen för hunden. Låt fönstren vara stängda.

  En del djurägare berättar att om hunden får fetvadd i öronen och en halsduk över öronen och huvudet så fungerar det bra. Man måste dock vänja hunden i förväg vid att ha fetvadd i öronen så att inte detta blir ytterligare ett obehagsmoment på Valborgskvällen.

  Det finns en del preparat som kan hjälpa

  Zylkene är ett fodertillskott som gör katten och hunden lugn och avslappnad. Det framställs ur komjölk.

  Adaptil är ett ferromonpreparat som avger samma lugnande doft som valparna känner då de diar sin mamma. Finns att köpa som en doftavgivare som man sätter i väggen. Man bör helst börja några dagar eller en vecka före valborg, påsk eller nyår. Det finns även som halsband som innehåller Adaptil. Läs mer.

  Adaptil och Zylkene finns att köpa hos oss på Veterinärmottagningen Kusthöjden och hos andra veterinärer.

  Vänderot (Valeriana) är en växt som växer vild i Ångermanland. Det är ett milt lugnande medel som säljs receptfritt i hälsokostaffärer och på apotek, under namn som Valerina eller Baldrian-Dispert. Till en 30 kg hund kan man ge en halv människodos.

  Sileo är ett nytt veterinärmedicinskt läkemedel för ljudrädsla hos hundar. Det är receptbelagt och fås vid veterinärbesök.

  Tidigare fanns endast lugnande och ångestdämpande mediciner, som tyvärr hade liten eller negativ effekt på själva skotträdslan, men som fungerat bra för en del djur.

  Kan jag göra något för att förebygga skotträdsla?

  När du köper valp – kolla med uppfödaren om föräldrarna är skotträdda. Beteendet är många gånger ärftligt.

  Vänj valpen vid höga ljud och låt den vara med på olika platser där den får vänja sig vid olika ljud från början.

  De första Valborgs – och nyårsaftnarna är det extra viktigt att ägna tid åt valpen. Lek gärna och ge lite godis när det smäller så valpen förknippar det med något roligt. Försök vara så naturlig som möjligt. Om man ömkar med valpen kan det få motsatt effekt.

  Lämna aldrig en valp eller unghund ensam hemma under Nyår eller Valborg!

  Ta inte med hunden till valborgsmässoelden.

  Kan skotträdsla behandlas på lång sikt?

  Det är svårt men kan gå ibland. Ha roligt med hunden när det inte alls är risk för smällare. Ha en speciell leksak eller godis som bara tas fram vid speciella, extra trevliga träningstillfällen. Träna och lek på olika platser. Låt en av dessa platser vara i närheten av en skjutbana, men så långt borta att hunden fortfarande inte störs utan fortsätter att leka. Under en lång tidsperiod – flytta leken långsamt närmare ljudkällan, eller flytta ljudkällan närmare hunden. Man kan börja med att låta någon smälla en uppblåst papperspåse. Det finns också CD-skivor med smällare inspelade.

  Vad säger lagen om fyrverkerier och smällare?

  Den som köper och hanterar fyrverkerier måste vara 18 år. Enligt svensk lag är smällare förbjudna sedan några år tillbaka. Enligt allmänna lokala ordningsföreskrifter för Härnösands kommun är endast tillåtet att skjuta med fyrverkerier mellan kl 1800 och 0200 på Påskafton, Valborgsmässoafton och nyårsafton. Vill man skjuta övriga tider krävs särskilt polistillstånd. Om man bryter mot dessa regler kan man bli dömd till böter.