Dietråd vid diarré hos hund

  Dietråd för hundar med magsjuka.
  Kräkningar och diarre är bland de vanligaste sjukdomstillstånden hos våra hundar. Orsakerna kan variera – Ibland kan hunden ha ätit i sig något olämpligt, ibland har man bara bytt foder för snabbt, så att hundens tarmflora inte hunnit ställa om sig.

  Det är också vanligt med smitta mellan hundar. På våren, då snön smälter, är det vanligt att det tinar fram otrevliga saker som hundar gärna sätter i sig. Behandlingen är densamma oavsett orsaken:

  Vila magen – ge diet
  Som djurägare blir man ofta bekymrad då hunden inte äter, men naturen är vis. Ett dygns fasta är ofta det enda som krävs för att tarmen ska läka av och symptomen försvinna.
  Vatten är viktigt – men tänk på att inte låta hunden dricka för mycket i taget. Det kan ibland sätta igång problemen igen. Fyll på vatten så att bara botten av vattenskålen täcks – men fyll i stället på ofta! Det är oftast bättre med rumsvarmt eller ljummet vatten än kallt.
  Om magsjukan varar mer än ett dygn kan man ge diet.

  Det finns många olika dietförslag. Ett välbeprövat recept är:
  1. Risavkok + honung + salt
  Koka ris – gärna grötris – och vatten. Ta mer vatten än vanligt – ca 5 delar vatten och 1 del ris – och koka längre än vanligt – ca 30 minuter. Ta vara på vätskan – risavkoket.
  Till en liter risavkok blandar man i 2 msk honung (man kan även ta druvsocker) och 1 tsk salt. Vätskeblandningen ger man sen i småportioner varannan timme.
  En 10 kg hund behöver ca 500 ml under ett dygn.
  Ibland räcker det att blanda honung och salt i vanligt kokt vatten.
  Det finns även vätskeersättning att köpa på apotek.
  Om hunden blir bättre kan man efter ett dygn som nästa steg ge:
  2. Kokt ris
  Ge kokt ris i små portioner. Från början bara någon matsked sedan ökas mängden. Ge ungefär var 4:e timme.
  Om hunden blir bättre kan man efter ett dygn ge:
  3. Kokt ris + rå köttfärs eller kokt mager fisk
  Ge från början bara ytterst lite köttfärs eller fisk, öka sedan mängden gradvis tills man ge 1 del köttfärs eller fisk och 4 delar ris.
  Ge den dieten tills hunden varit helt bra i 2 dagar, därefter kan man försiktigt gå över till hundens normala kost.

  Numer finns även många kommersiella alternativ till denna hemlagade diet. Många finner dem enklare än att själv laga mat. Om intresse finns kommer vi att i framtiden tillhandahålla sådana produkter i vår butik på Veterinärmottagningen Kusthöjden. En del finns redan. Hör av dig om du vill ha fler!