Rehabilitering och friskvård

    Rehabilitering är en viktig del av dagens djursjukvård. Den ger ditt djur möjlighet att återfå och förbättra funktioner som försämrats i samband med sjukdom och/eller skada.

    All rehabilitering börjar med en noggrann funktionsanalys där vi tittar på hur din hund rör sig, hur muskulatur och leder fungerar och var hunden eventuellt har ont. Om hunden nyligen genomgått en operation kan den behöva hjälp att återfå funktioner. All rehabilitering sker i nära samarbete med veterinär. Utifrån funktionsanalysen görs en rehabiliteringsplan tillsammans med dig som djurägare för att nå ett så optimalt resultat om möjligt. Vanligtvis varvas träning på mottagning med träning som du som djurägare utför hemma.

    Det finns fler olika behandlings- och träningsmetoder att tillgå vid rehabilitering, exempelvis:

    Akupunktur

    Används för att behandla olika smärttillstånd. Särskilda nålar placeras på specifika punkter i kroppen för att ge djuret smärtlindring.

    Rörelseträning/stretching

    Används när djuret har en rörelsenedsättning i led eller muskulatur och sker på olika sätt genom manuella tekniker för att behandla specifik led/muskel eller mer generellt genom aktiv träning på klinik eller i hemmiljö.

    Balansträning/koordinationsträning

    Används för att djuret ska återfå balans och kontroll på rörelser vid besök på klinik exempelvis med pilatesbollar, balansbrädor, slalom och kavalettibanor. I naturen finns sedan många möjligheter att träna vidare.

    Styrketräning

    Används för att bygga upp muskulatur. Djur med problem kan avlasta eller överbelasta muskulatur och det är viktigt att bedöma var nedsättningen finns och bygga upp muskulaturen från grunden.

    Massage

    Är en behandlingsform som i första hand syftar till att ge ökad blodcirkulation och återhämtning för spänd muskulatur. Massage används skadeförebyggande och som friskvård, men är också ett viktigt komplement vid rehabilitering efter skador och operationer i skelett och mjukdelar.

    Kyla/värme

    Kyla används ofta direkt efter skada medan värme används till att värma upp leder och muskler som är stela. Värme får djuret också via täcken som kan vara viktigt för hunden med artros eller tävlingshunden före och efter ansträngningen.

    Friskvård

    Kan erbjudas om du vill ha förslag på förebyggande träning för att ditt djur ska må så bra som möjligt. Det kan vara överviktiga djur som behöver råd om kost och motion för ett bättre och längre liv, eller bara ett sätt att ha roligt och vara aktiv med sin hund.