Tandsten

    Djurägare lyft på läppen!

    Munhälsa på djur är ofta något man förbiser men faktum är att tandsten och inflammation i munnen är den vanligaste sjukdomen på hund och katt.

    Många djur går omkring med tandvärk utan att det kanske märks så mycket. Man kan lätt tro att det är åldersförändringar som gör att hunden inte är lika pigg som förr. Magtarmstörningar är en annan åkomma som ibland kan bero på dålig munhygien.

    Plack

    Plack består av bakterier, biprodukter av bakterier, komponenter i saliven mm. inom ett par minuter efter man rengjort en tandyta börjar det att samlas plack.  Proteiner från saliven fäster till tanden vilket gör det lättare för bakterier att fastna. Sedan växer bakterielagret till. Bakterierna utsöndrar skadliga substanser. Först samlas placket bara ovanför tandköttskanten men om man inte rengör tandytan så samlas det även under kanten och det utvecklas en tandköttsinflammation-en gingivit. Gingivit kännetecknas av en kraftigt rodnande slemhinna som kan vara lättblödande. Ofta har djuret dålig andedräkt.

    Tandsten är förkalkat plack. Vissa raser har lättare att bilda tandsten än andra men tandstensbildning påverkas av både foder och gener. Den skrovliga tandstensytan gör att det lätt ansamlas mer plack.

    Gingivit

    En del individer med gingivit utvecklar även parodontit, inflammationen sprider sig djupare i vävnaden och det sker en förlust av tandens stödjevävnader med djupa tandköttsfickor och tandlossning som följd. Man vet inte varför vissa individer med gingivit även utvecklar parodontit och andra inte. Vanligtvis har djuret en riktigt dålig andedräkt och stora mängder tandsten. Ibland ses sår på insidan av läppen eller kinden. Tänder kan vara lösa eller tom ha tappats.

    Tandborstning är det bästa sättet att avlägsna plack

    Börja så tidigt som möjligt, det är svårare att få djuret att acceptera det om man börjar när de är äldre. Det finns särskilda tandborstar för djur men man kan börja med att linda en kompress runt fingret och gnugga på tänderna. Börja med ett par tänder i taget och öka gradvis med tiden. Tandkräm är inte nödvändigt men det finns särskild tandkräm för djur som smakar gott vilket kan bidra till att djuret tillåter tandborstningen bättre. Använd inte tandkräm för människor det kan ge fluorförgiftning!
    På hundar är det bra att borsta tänderna en gång om dagen.
    På katter kan det räcka med 2-3 gånger i veckan.

    Diet

    Djur som utfodras med mjuk mat utvecklar parodontit tidigare och i större omfattning än de som får torrfoder. Att tugga på oxsvansar, svål eller märgben kan hjälpa till att avlägsna tandsten. Det finns även speciella tandfoder, tuggkex och liknande som uppmuntrar till tuggning och bidrar till självrengöring genom sin konsistens. Ingen av dessa produkter är dock lika effektiva som tandborstning men kan vara ett bra komplement.

    Även om man borstar tänderna på sitt djur måste de få professionell rengöring med jämna intervaller. Intervallen är individuellt från djur till djur men med bra egenvård kan intervallen förlängas.